Skoči na glavno vsebino

V torek, 19. 3. 2024, smo z dijaki 2. c in 2. d razreda v okviru interesnih dejavnosti  obiskali Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice in Rojstno hišo Rudolfa Maistra.

Na gradu Zaprice smo imeli organizirano delavnico – izdelovanje pečatov in žigov. Ga. Tanja nam je razložila pomen pečata nekoč in danes. Na primeru nam je pokazala, kako so včasih uporabljali pečat z voskanjem na pismih. Nato  je vsak dijak narisal svoj logotip, katerega smo vtisnili v maso, jo zalili s posebno maso in pečat dali sušit.

Ogledali smo si muzej, kjer so shranjeni arheološki predmeti, etnološki predmeti,  ki povezujejo vsakdanje in praznično življenje in delo različnih plasti prebivalstva, zgodovinski predmeti, ki prikazujejo različne vire – časopisne, materialne, slikovne, zapise, umetnostnozgodovinski predmeti, kot so pohištvo, svetila, ure, posoda, teksti ter drobni vsakdanji predmeti iz različnih materialov, ki predstavljajo dediščino naših prednikov s širšega kamniškega območja.

Zadnja postaja je bil obisk Rojstne hiše Rudolfa Maistra, slovenskega generala, domoljuba, pesnika in bibliofila. Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo o generalu in njegovem času ter o njegovem, še vedno močnem, vplivu na Slovence. Letos praznujemo 150-letnico rojstva in 90-letnico njegove smrti.

V Cirius smo se vrnili polnih vtisov in novih znanj, ki smo jih pridobili na drugačen, prijaznejši način.

Zapis in fotografije: Zvezdana Hribar Rajh in Frančiška Zore

Related Images:

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost