Skoči na glavno vsebino

V sredo, 3. aprila 2024, smo se dijaki 2. Kcd, 4. Kcd in 5. Kab razreda odpravili v Domžale v okviru kulturnega dne. Ogledali smo si Slamnikarski muzej, kjer smo se naučili plesti kitke iz slame, iz katerih nastanejo slamniki. Ob praktičnem prikazu nam je gospod Roman Kos predstavil tudi zgodovino tristo let slamnikarstva v Domžalah. Ob razlagi nastankov slamnika, nam je tudi prikazal način ročnega šivanja slamnika in njegovega stiskanja v hidravlični stiskalnici. Ob tem je opozoril, da nas veliko stvari v Domžalah še danes spominja na slamnikarstvo (strehe, povezanost s knjižnico, Domžalski grb, Slamnikarska ulica, platnene košare, časopis Slamnik …).

Ogledali smo si najrazličnejše slamnike, ki so bili razstavljeni po prostoru. Lahko smo se tudi urili v ročnih spretnostih pletenja kitk iz petih slamic. Tonja se preprosto ni mogla upreti skušnjavi in si je nadela največji slamnik, namenjen za modne piste.

Po ogledu muzeja smo pomalicali in se odpravili v Knjižnico Domžale. Tam nas je sprejela gospa Vojka. Predstavila nam je razporeditev knjig v knjižnici in sistem, po katerem knjižnica Domžale deluje.

Zanimiv se nam je zdel sistem vračanja knjig na knjigomatu. Uporabniki knjigo vrnejo pri okencu avtomata. Avtomat knjigo poskenira, nato pa jo glede na vsebino razporedi v ustrezno škatlo. Knjige lahko na ta način vračamo do 21. ure zvečer, čeprav se knjižnica zapre že ob 19. uri.

V knjižnici smo dobili modre mape s promocijskim gradivom, v oddelku za najmlajše so naši najstarejši dijaki in zaposleni prebudili otroka v sebi in sestavili stolp, ki se je neslavno podrl. Tu smo lahko dijaki reševali tudi njihove premetenke in križanke.

V CIRIUS smo se vrnili polni vtisov in novega znanja.

Zapisali: dijaki 4. Kcd

 

Related Images:

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost